Kun valitset matkakohdetta, mietitkö ensin kotimaan matkailua vai ulkomaan kohteita? Tietysti ulkomailla lomailemiseen liittyy monia uudenlaisia nähtävyyksiä, erilaisen kulttuurin kokemista, uusia maisemia ja erilaisen elämäntavan näkemistä. Mutta eikö kotimaastakin voisi löytyä jotain uutta ja mullistavaa?

5 hyvää syytä valita staycation

 1. Staycationilla voi viettää lomaa kotona tai lähistöllä, jolloin voit säästää matkakustannuksissa.
 2. Staycationilla voi tutustua uusiin paikkoihin ja nähtävyyksiin lähistöllä, jolloin voit löytää uusia suosikkeja kotikaupungissasi.
 3. Staycationilla voi nauttia omasta kotikaupungistasi rauhassa ja hyvällä omallatunnolla.
 4. Staycationilla voit tehdä asioita oman aikataulusi mukaan, koska et joudu noudattamaan lentokentän, matkatoimiston tai muiden matkailijoiden aikatauluja.
 5. Staycation antaa sinulle erinomaisen irtioton arjesta, ilman suurta vaivaa tai pitkiä matkustusaikoja.

Staycation-lomat entistä suositumpia

Staycation tarkoittaa yhdistelmää sanoista ”stay” (pysyä) ja ”vacation” (loma), ja se viittaa siihen, että loma vietetään kotona tai lähialueella. Staycation-lomat ovat viime aikoina olleet suosittuja erityisesti taloudellisen tilanteen ja matkustusrajoitusten vuoksi, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuden nauttia paikallisista nähtävyyksistä ja palveluista täysin uudella tavalla.

Staycation-loma voi olla yhtä rentouttava ja hauska kuin perinteinen ulkomaanmatka, jos suunnittelet ja toteutat sen hyvin. Ensimmäinen askel on oikeasti varata aikaa lomalle. Älä sovi kavereiden tai sukulaisten kanssa mitään, älä pidä työpuhelinta päällä. Tämä auttaa sinua pitämään kiinni loman aikataulusta ja varmistaa, että sinulla on tarpeeksi aikaa nauttia kaikista suunnitelluista aktiviteeteista.

Seuraavaksi on tärkeää suunnitella loman aktiviteetit ja nähtävyydet. Voit tutkia paikallisia matkailusivustoja ja käydä läpi lähialueen nähtävyydet ja tapahtumat. Voit myös pyytää ystäviltä ja perheenjäseniltä vinkkejä ja suosituksia siitä, mikä on näkemisen arvoista alueella.

Suomesta löytyy runsaasti kotimaan matkailun upeita kohteita. Monet meistä unohtavat tai pitävät itsestäänselvyytenä Suomen nähtävyyksiä. Usein ulkomailta tullut turisti tietää enemmän näistä nähtävyyksistä.

Staycation-loma on myös hyvä aika huolehtia omasta hyvinvoinnista ja rentoutumisesta. Voit varata aikaa kylpylässä tai hoitolassa, tai voit nauttia rentouttavasta päivästä kotona omassa pihassa tai parvekkeella. Voit myös nauttia herkullisista aterioista paikallisissa ravintoloissa tai kokkailla itse kotona.

Staycation on uudehko trendi, joka on vahvassa nousussa. Staycation-loma tarkoittaa lähialueellasi tai jopa kotona vietettyä lomaa ja lyhyitä matkoja lähialueen nähtävyyksiin, puistoihin ja lähikaupunkeihin.

Vinkit staycation-lomailuun

 1. Löydä uudelleen paikat, joissa olet käynyt nuorena. Mikä olisikaan ihanampaa kuin vierailla omissa lapsuuden maisemissasi? Samalla pääset jakamaan omia kokemuksiasi perheesi kanssa.
 2. Tee lyhyempiä retkiä, mutta useammin! Voit hyvin tehdä useita lyhyitä reissuja lyhyenkin loman aikana. Tee matka maaseudulle, vieraile kylpylässä, käy teatterissa tai lähde seikkailemaan luontoon.
 3. Vieraile matkatoimiston verkkosivustolla tutustumassa kotimaan matkailun kohteisiin. Katso esim. Matkapojat.fi.
 4. Tee pitkiä kävelylenkkejä maaseudulla, voit löytää piilotettuja helmiä: upeita maisemia, mahtavia luonnon muotoja ja piilotettuja rauhallisia helmiä.
 5. Perheen kanssa matkustaminen kotimaassa on helpompaa! Matkatavaroita ei tarvitse rahdata lentokoneeseen, ruokaa saa joka kulmalta ja eväätkin on helppo ottaa mukaan.
 6. Koska tavat, kieli ja elämäntapa ovat sinulle tuttuja, sinun tarvitsee vain rentoutua ja ihailla Suomen kauniita maisemia.
 7. Valitse teemakohde! Suomessakin on runsaasti erilaisia teemakohteita aina Järvisydämen kaltaisista kylpylähelmistä vaelluskohteisiin ja metsämajoitukseen asit.
 8. Lähde telttailemaan! Milloin olet viimeksi yöpynyt maastossa? Suomessa on turvallista yöpyä ulkona lähes missä vain.

Staycation-loma on loistava tapa nauttia lähialueen tarjoamista nähtävyyksistä ja palveluista uudella tavalla.

Internet on hyvä paikka etsiä Staycation-tarjouksia. Etsi ja varaa oma kotimaan lomasi jo tänään!

Suositellut julkaisut