Aromaterapia on ns. vaihtoehtoinen hoitomenetelmä, jossa hyödynnetään eteeristen öljyjen tuoksuja fyysisen, emotionaalisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. Hoitomuotoa on käytetty tuhansia vuosia kulttuureissa ympäri maailmaa, ja nykyään se jatkaa suosiotaan, kun yhä useammat ihmiset huomaavat sen edut. Tässä artikkelissa tutkimme pikaisesti aromaterapian historiaa ja periaatteita, sen tarjoamia etuja ja kuinka juuri sinä voit sisällyttää sen omaan hyvinvointirutiinisi.

Mitä aromaterapia on?

Aromaterapia on hoitomuoto, joka käyttää eteerisiä öljyjä – kasveista uutettuja erittäin vahvoja nesteitä – niiden terapeuttisten ominaisuuksien vuoksi. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää useilla tavoilla, mukaan lukien diffuusio, sisäänhengitys, paikallinen käyttö (iholle levitys) ja jopa nieleminen eli sisäisesti (älä kuitenkaan ihan mitä tahansa mene laittamaan suuhusi).

Aromaterapian historia juontaa juurensa muinaisiin sivilisaatioihin, kuten egyptiläisiin, kreikkalaisiin ja roomalaisiin, jotka käyttivät eteerisiä öljyjä kosmeettisiin, terapeuttisiin ja henkisiin tarkoituksiin. Nykyään aromaterapia tunnustetaan täydentäväksi ja vaihtoehtoiseksi lääketieteeksi, ja miljoonat ihmiset ympäri maailmaa käyttävät sitä fyysisen, emotionaalisen ja henkisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Miten aromaterapia toimii?

Aromaterapia toimii hyödyntämällä tuoksujen voimakkaita vaikutuksia aivoihin ja kehoon. Kun hengitämme sisään eteerisen öljyn tuoksua, hajujärjestelmämme lähettää signaaleja limbiselle järjestelmälle, joka on vastuussa tunteidemme, muistojen ja stressin säätelystä. Kohdistamalla signaalia tähän järjestelmään, aromaterapia voi auttaa rauhoittamaan mieltä, vähentämään stressiä ja edistämään rentoutumista.

Aromaterapian hyödyt

Aromaterapia tarjoaa runsaasti hyötyjä ja etuja sekä mielelle että keholle. Jotkut tunnetuimmista eduista ovat:

 • Stressin vähentäminen: Aromaterapia voi auttaa vähentämään stressiä edistämällä rentoutumista ja vähentämällä ahdistusta.
 • Parempi uni: Rauhoittamalla mieltä ja edistämällä rentoutumista aromaterapia voi auttaa parantamaan unen laatua ja edistää levollista unta.
 • Tehostettu immuunijärjestelmä: Joillakin eteerisillä öljyillä on osoitettu olevan antibakteerisia, viruksia ja sieniä torjuvia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja suojaamaan sairauksilta.
 • Kivun ja tulehduksen lievitys: Aromaterapia voi auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta edistämällä rentoutumista ja vähentämällä stressitasoja.
 • Parempi henkinen selkeys ja keskittyminen: Vähentämällä stressiä ja ahdistusta aromaterapia voi auttaa parantamaan mielen selkeyttä ja keskittymistä.
 • Parempi mieliala: Aromaterapia voi auttaa kohottamaan mielialaa ja edistämään rauhallisuuden, rentoutumisen ja onnellisuuden tunteita.

Kuinka käyttää aromaterapiaa

Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä voidaan käyttää monilla tavoilla, mukaan lukien diffuusio, sisäänhengitys, paikallinen käyttö ja jopa nieleminen. Jotkut suosituimmista menetelmistä ovat:

 • Diffuusorit: Diffuusorit eli hajottimet ovat laitteita, jotka käyttävät lämpöä tai ilmaa hajottaakseen eteeristen öljyjen tuoksun ilmaan.
 • Käyttö paikallisesti: Eteerisiä öljyjä voidaan levittää suoraan iholle joko laimentamattomana tai sekoitettuna kantajaöljyyn, kuten kookosöljyyn.
 • Hengitys: Eteeriset öljyt voidaan hengittää suoraan pullosta tai käyttämällä diffuusoria.

Muista aina

On tärkeää noudattaa turvatoimia eteerisiä öljyjä käytettäessä, koska ne ovat erittäin väkeviä nesteitä, jotka voivat aiheuttaa ihoärsytystä, allergisia reaktioita ja muita sivuvaikutuksia, jos niitä käytetään väärin. Tässä on joitain tärkeitä turvallisuusnäkökohtia, jotka on pidettävä mielessä:

 • Laimenna eteeriset öljyt ennen paikallista käyttöä ihoärsytyksen välttämiseksi.
 • Vältä eteeristen öljyjen nauttimista, ellei terveydenhuollon tarjoaja ole ohjannut sitä.
 • Älä käytä eteerisiä öljyjä rikkoutuneelle tai herkälle iholle.
 • Pidä eteeriset öljyt poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta.
 • Säilytä eteeriset öljyt viileässä, pimeässä paikassa, suojassa suoralta auringonvalolta.

Eteeristen öljyjen valinta aromaterapiaan

Valittavana on monia erilaisia eteerisiä öljyjä, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen tuoksunsa ja terapeuttiset ominaisuutensa. Joitakin suosittuja aromaterapian eteerisiä öljyjä ovat laventeli, piparminttu, eukalyptus ja sitruuna.

Kun valitset eteerisiä öljyjä aromaterapiaan, on tärkeää ottaa huomioon sekä etsimäsi tuoksu että sen terapeuttiset ominaisuudet. Voit myös neuvotella koulutetun aromaterapeutin kanssa, joka auttaa sinua löytämään oikeat eteeriset öljyt tarpeisiisi.

Yhteenveto

Aromaterapia on yksinkertainen ja tehokas tapa edistää fyysistä, emotionaalista ja henkistä hyvinvointia. Kun sisällytät eteerisiä öljyjä päivittäiseen rutiinisi, voit nauttia niistä monista eduista, joita tämä vaihtoehtoinen hoitomenetelmä tarjoaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aromaterapia on ikivanha parantava menetelmä, joka hyödyntää eteeristen öljyjen voimaa edistämään fyysistä, emotionaalista ja henkistä hyvinvointia. Halusitpa sitten vähentää stressiä, parantaa unta tai vain parantaa mielialaasi, aromaterapialla on tarjottavaa. Joten miksi et sisällyttäisi sitä omaan hyvinvointirutiinisi ja kokisi sen monia hyötyjä itse?

Varaa aromaterapiahoidot netistä

Suositellut julkaisut