Rentoutuminen ja virkistyminen ovat välttämättömiä hyvän henkisen ja fyysisen terveyden ylläpitämiseksi. Mutta jokapäiväisen elämän vaatimusten vuoksi ajan löytäminen rentoutumiselle voi olla haastavaa. Kun haluat tehdä rentoutumisen parhaalla mahdollisella tavalla, on rentoutuskellunta kokeilemisen arvoista. Rentoutuskellunta tai ”kelluntaterapia” on ainutlaatuinen ja innovatiivinen rentoutumismuoto, joka on valloittanut maailman myrskyn lailla. Tässä artikkelissa kerromme, mitä rentoutuskellunta on, mitä tutkimustuloksia kelluntaterapian taustalla on, kuinka valita oikea kelluntakylpylä ja kuinka valmistautua kelluntatankkiin.

Mitä on rentoutuskellunta?

Rentoutuskellunta on hoitomuoto, johon kuuluu kelluminen aistinvaraisessa deprivaatiosäiliössä tai deprivaatiotankissa. Säiliöt on täytetty väkevällä suolaliuoksella, joka tekee kellumisesta vaivatonta. Ympäristö on suunniteltu vähentämään ärsykkeitä, kuten valoa ja ääntä. Rentoutuskellunnan aikana kellut täydellisessä pimeydessä ja hiljaisuudessa, jolloin mielesi ja kehosi voivat rentoutua ja virkistäytyä.

Kelluntaterapian edut ovat lukuisia. Kelluminen aistinvaraisessa kelluntatankissa voi vähentää stressiä ja ahdistusta, parantaa unta ja parantaa henkistä hyvinvointia (mm. mielen selkeyttä). Veden korkea suolapitoisuus auttaa myös vähentämään tulehduksia ja edistämään paranemista. Lukuisten etujensa ansiosta ei ole ihme, että rentoutuskellunnasta on tulossa suosittu hoitomuoto rentoutumista ja virkistymistä etsiville.

Tiede rentoutuskellunnan takana

Float-terapian tai rentoutuskellunnan taustalla oleva tiede on kiehtovaa. Kun kellut aistinvaraisessa säiliössä, aivosi siirtyvät syvän rentoutumisen tilaan, mikä vähentää aistien varassa olemista ja mahdollistaa endorfiinien vapautumisen. Tämän ärsykkeiden vähenemisen on osoitettu vähentävän ahdistusta, parantavan unta ja lisäävän henkistä selkeyttä. Lisäksi veden korkean suolapitoisuuden on osoitettu vähentävän tulehduksia ja edistävän paranemista, mikä tekee rentoutustankissa köllöttelystä hyödyllisen hoitomuodon kroonisesta kivusta tai erilaisista vammoista kärsiville (tosin kysy ensin lääkäriltäsi lupa).

Muista kuitenkin että kelluntatankki ei ole virallinen hoitomuoto eikä yksi kertakellunta paranna vaivojasi.

Oikean kellumiskylpylän

Oikean kellumiskylpylän valinta on tärkeää, jotta saat ikimuistoisen kokemuksen. Ota huomioon hinta, kylpylän maine, lisäpalvelujen, kuten hieronta- tai aromaterapia, saatavuus ja kylpylän yleinen fiilis ja ilmapiiri. Instagramista löydät varmasti runsaasti kuvia tankeista. Etsi paikka, jossa on rauhallinen ja rauhoittava ilmapiiri sekä asiantunteva ja ystävällinen henkilökunta. On myös tärkeää tutustua kellumispaikan käytäntöihin ja menettelytapoihin, kuten peruutuskäytäntöihin ja kelluntahetken kestoon.

Kelluntaan valmistautuminen

Ennen kuin aloitat rentoutuskellunnan, on tärkeää miettiä, mitä puet päällesi ja mitä otat mukaasi. On parasta saapua kylpylään tai Float-paikkaan hyvissä ajoin. On suositeltavaa välttää runsaan aterian syömistä ennen kelluntaa. Lisäksi on suositeltavaa välttää kofeiinia ja muita stimulantteja ennen kelluntaa. Lisäksi auringonottoa ja ihokarvojen ajelua kannattaa välttää ennen rentoutuskelluntaa, sillä ne molemmat voivat ärsyttää ihoa – ja kelluntatankin suola voi tällöin tuntua ikävältä.

Istunnon aikana kellut alasti, joten uima-asua ei yleensä tarvitse tuoda mukana. Lisäksi moni kelluntapaikka tarjoaa kävijälle pyyhkeet ja pesuaineet, joten niitäkään ei tarvitse itse ottaa mukaan. Kannattaa kuitenkin vielä varmistaa valitsemaltasi paikalta mitä tarvitset mukaasi.

Kenelle rentoutuskellunta sopii?

Rentoutuskellunta, joka tunnetaan myös nimellä sensorinen deprivaatio tai kelluntatankkiterapia, on erityisen hyödyllinen henkilöille, jotka etsivät helpotusta stressiin, ahdistukseen ja henkiseen väsymykseen. Kelluntatankki tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa voi kokea syvän rentoutumisen ja aistien eristäytymisen. Säiliön suolaveden kelluvuus antaa yksilöille mahdollisuuden kellua vaivattomasti, mikä vähentää niveliin ja lihaksiin kohdistuvaa painetta. Tämä painottomuus yhdistettynä ulkoisten ärsykkeiden poistamiseen edistää meditatiivista tilaa, joka voi olla syvästi rauhoittava mielelle. Tämän seurauksena kelluntasäiliöterapia sopii hyvin stressaantuneille, ahdistuneille tai kaikille, jotka haluavat saavuttaa syvän henkisen rentoutumisen tilan.

Lisäksi rentoutuskellunta voi olla hyödyksi henkilöille, jotka kärsivät kroonisista kiputiloista, kuten fibromyalgiasta tai niveltulehduksesta. Säiliössä koettu painottomuus vähentää kehoon kohdistuvaa vetovoimaa ja tarjoaa helpotuksen tunteen kivusta ja jännityksestä. Vedessä oleva magnesium-rikas Epsom-suola voi myös vaikuttaa positiivisesti lihasten ja nivelten terveyteen. Kaiken kaikkiaan kelluntasäiliöterapia on monipuolinen vaihtoehto, joka tarjoaa fyysisiä ja henkisiä etuja, tehden siitä arvokkaan voimavaran niille, jotka etsivät rentoutumista, stressin lievitystä ja helpotusta tietyistä fyysisistä vaivoista.

5 myyttiä rentoutuskellunnasta

Koska rentoutuskellunta on monelle uusi asia, keräsimme alle pari yleistä myyttiä!

Myytti #1: Kelluntaterapia on tarkoitettu vain New Age -hörhöille

Vaikka rentoutuskellunta on saavuttanut suosiota hyvinvointi- ja New Age -piireissä, se ei rajoitu tiettyyn väestöryhmään. Eritaustaiset ihmiset, mukaan lukien urheilijat, stressin lievitystä etsivät henkilöt ja uusia rentoutumisen kokemuksia etsivät, löytävät arvoa kelluntaterapiasta.

Myytti #2: Kelluntatankissa iskee ahtaanpaikankammo

Kelluntatankit on suunniteltu tarjoamaan tilava ja mukava kokemus. Useimmat kelluntasäiliöt ovat riittävän suuria, jotta käyttäjät voivat venytellä itsensä kokonaan täyteen pituuteensa, ja monet ihmiset pitävät kokemusta rauhoittavana ja ahdistusta vähentävänä eikä klaustrofobisena.

Myytti #3: Rentoutuskellunta on kauheaa sensorista deprivaatiota

Vaikka rentoutuskelluntaan liittyy toki aistinvaraisten ärsykkeiden vähentäminen, ei se aiheuta ihmisille esimerkiksi hallusinaatioita tai ahdistustiloja. Tavoitteena on minimoida ulkoiset ärsykkeet, mikä edistää rentoutumista.

Myytti #4: Rentoutuskellunta on vain muoti-ilmiö, josta ei ole oikeaa hyötyä

Rentoutuskellunnan terveyshyötyjä on tutkittu. Tutkimukset viittaavat siihen, että kellunta voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta sekä tukee kivunhallintaa. Säiliön suolaveden kelluvuus helpottaa myös nivelien ja lihaksien kiputiloja. Vaikka lisää tutkimusta toki tarvitaan, on olemassa kasvava määrä näyttöä kelluntaterapian terapeuttisista vaikutuksista.

Myytti #5: Voit hukkua kelluntasäiliöön

Vesi on tyypillisesti matalaa ja erittäin kelluttavaa Epsom-suolan takia. Hukkumisvaara kelluntasäiliössä on erittäin pieni, kun sitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Toki ämpäriinkin voi hukkua, jos oikein huonosti käy – kuten mihin tahansa vedellä täytettyyn astiaan tai tilaan. Varovaisuus on siis aina suotavaa.

Yhteenveto

Float-terapia, kelluntaterapia, rentoutuskellunta – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joka tapauksessa kokemus on ainutlaatuinen. Etsitpä sitten rentoutumista ja virkistymistä tai haluat vähentää stressiä ja ahdistusta, rentoutuskellunta on erinomainen vaihtoehto. Joten miksi et kokeilisi kelluntatankkia? Varaa aika jo tänään ja koe kellumisen zen!

Suositellut julkaisut