Reiki ja reikiterapia on Japanista peräisin oleva vaihtoehtolääketieteen muoto. Se on ei-invasiivinen käytäntö, jonka tavoitteena on tasapainottaa kehon energiavirtaa, edistää rentoutumista ja edistää kehon luonnollista paranemisprosessia. Reiki on saamassa suosiota länsimaissa perinteisen lääketieteen täydentävänä hoitona. Tässä artikkelissa tutkimme Reiki-terapian eri puolia ja kuinka se voi hyödyttää terveyttämme ja hyvinvointiamme.

Mitä on reiki?

Reikiterapia on parannustekniikka, joka käyttää reikiterapian hoitajan energiaa edistämään vastaanottajan eli ”potilaan” tai asiakkaan paranemista. Reiki perustuu periaatteeseen, että jokaisella elävällä olennolla on elinvoimaenergia, joka virtaa hänen kehonsa läpi. Kun tämä energia on estetty, se voi aiheuttaa fyysisiä, emotionaalisia tai henkisiä vaivoja. Reikin harjoittajat ohjaavat käsiään energiaa vastaanottajan ympärillä tukosten poistamiseksi ja tasapainon palauttamiseksi.

Reiki-terapian historia

Reikin kehitti japanilainen buddhalainen munkki Mikao Usui 1900-luvun alussa. Usui koki hengellisen heräämisen ja yritti ymmärtää, kuinka parantua energialla. Hän kehitti parantamisjärjestelmän, joka sisälsi meditaatiota, hengitystekniikoita ja käsien päälle panemisen. Reiki-käytäntö levisi kaikkialle Japaniin ja lopulta myös länteen.

Miten Reiki-terapia toimii?

Reiki perustuu ajatukseen, että keholla on synnynnäinen kyky parantaa itseään. Harjoittajan kädet toimivat vain kanavana, jolla energia virtaa vastaanottajan kehoon. Energian sanotaan virtaavan kehon energiakeskusten eli chakrojen läpi, poistaen tukkeumia ja palauttaen tasapainon. Vastaanottaja voi tuntea lämpimän tai pistelevän tunteen istunnon aikana tai hän voi olla, että hän ei tunne mitään. Reikin parantavat vaikutukset voivat kestää päiviä tai jopa viikkoja istunnon jälkeen.

Mitä odottaa Reiki-istunnon aikana

Reiki-istunnon aikana vastaanottaja makaa täysin pukeutuneena hierontapöydälle tai istuu mukavasti tuolissa. Ammatinharjoittaja asettaa kätensä vastaanottajan vartalolle tai sen lähelle aloittaen päästä ja työskentelemällä alas kohti jalkoja. Vastaanottaja voi tuntea syvän rentoutumisen tunteen tai hän saattaa nukahtaa istunnon aikana. Tyypillinen Reiki-istunto kestää 60-90 minuuttia.

Reiki-sessioon on hyvä valita mukavia, väljiä vaatteita. Vältä raskaan aterian syömistä tai alkoholin juomista ennen harjoitusta, koska tämä voi häiritä energian virtausta. Voit ottaa vesipullon mukaasi istuntoosi.

Myös session jälkeen on tärkeää juoda runsaasti vettä, mikä auttaa poistamaan istunnon aikana mahdollisesti vapautuneet myrkyt. Voit myös haluta levätä ja ottaa rauhallisesti loppupäivän, jolloin kehosi voi integroida parantavaa energiaa. On myös hyvä idea välttää alkoholia, kofeiinia ja muita piristeitä muutaman tunnin ajan istunnon jälkeen.

Reiki-terapian terveysvaikutukset

Reikiterapialla uskotaan olevan lukuisia terveysvaikutuksia, kuten stressin vähentäminen, rentoutuminen, kivunlievitys, parantunut uni ja lisääntynyt energiataso. Se voi myös vahvistaa immuunijärjestelmää, edistää paranemista leikkauksen tai vamman jälkeen ja auttaa emotionaalisissa ongelmissa, kuten ahdistuksessa ja masennuksessa. Reikiä voidaan käyttää tavanomaisen lääketieteen täydentävänä hoitona tai itsenäisenä harjoituksena.

Kuka voi hyötyä Reiki-terapiasta?

Reikiterapia on turvallinen kaiken ikäisille ihmisille, ja sitä voidaan käyttää erilaisten sairauksien hoitoon, mukaan lukien krooninen kipu, päänsärky, ruoansulatushäiriöt ja unettomuus. Siitä on hyötyä myös ihmisille, jotka kokevat emotionaalisia ongelmia, kuten ahdistusta, masennusta ja surua. Myös raskaana olevat naiset ja syöpähoidossa olevat kokevat usein hyötyä Reiki-hoidosta.

Reiki kotona

Reiki voi olla tehokas työkalu itsehoidossa myös kotona. Reikin harjoittamisen oppiminen voi edistää sisäisen rauhan ja tyyneyden tunnetta. Sitä voidaan käyttää myös stressin ja ahdistuksen lievittämiseen, unen parantamiseen ja energiatason nostamiseen. Reiki-kursseja on tarjolla niille, jotka haluavat oppia harjoittamaan Reikiä itselleen ja muille.

Yksi Reiki-terapian hienoista asioista onkin, että se voidaan helposti sisällyttää jokapäiväiseen elämääsi. Voit oppia yksinkertaisia Reiki-tekniikoita käytettäväksi itsessäsi tai läheisissäsi aina, kun haluat edistää rentoutumista ja paranemista.

Reiki-terapian tulevaisuus

Yhä useammat ihmiset kääntyvät vaihtoehtoisten hoitojen puoleen parantaakseen kipuja ja edistäkseen hyvinvointiaan, ja Reiki-terapiasta on tulossa yhä suositumpaa myös Suomessa. Se on turvallinen, lempeä ja tehokas parantava menetelmä, joka voi auttaa edistämään fyysistä, emotionaalista ja henkistä hyvinvointia. Olipa kyseessä krooninen kipu, stressi tai muut terveysongelmat, Reiki-terapia voi olla juuri sitä, mitä tarvitset parantamaan ja rentoutumaan elämässäsi.

Suositellut julkaisut