Mindfulness on tapa olla läsnä ja täysin sitoutunut nykyiseen hetkeen ilman häiriötekijöitä.

Siihen liittyy huomion kiinnittäminen omiin ajatuksiin, tunteisiin ja näkyvään ja tuntuvaan ympäristöön uteliaasti, mutta täysin hyväksyen. Mindfulnessia voidaan harjoittaa meditoimalla, mutta sitä voidaan soveltaa myös päivittäisiin toimiin, kuten syömiseen, kävelyyn ja muiden kanssa viestimiseen.

Mindfulnessin hyödyt

Alla on listattuna ne hyödyt, joita sekä tutkimukset että ihmisten omat kokemukset näyttävät mindfulnessista saatavan.

Vähentää stressiä ja ahdistusta

Mindfulnessin on osoitettu vähentävän stressiä ja ahdistusta edistämällä rentoutumista ja vähentämällä ihmisen luonnollisen ”taistele tai pakene” -reaktion aktiivisuutta kehossa. Keskittymällä nykyhetkeen mindfulness voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja helpottamaan erinäisiä huolen ja pelon tunteita.

Parantaa emotionaalista itsesäätelyä

Mindfulness voi parantaa tunteiden säätelyä lisäämällä tietoisuutta ajatuksistasi ja tunteistasi. Harjoittelemalla voit oppia tarkkailemaan ja tunnistamaan tunteitasi ilman, etkä vain reagoimaan niihin. Tunnistat ja ymmärrät siis paremmin mitä itse tunnet.

Lisää itsetietoisuutta

Mindfulness voi lisätä itsetietoisuutta auttamalla sinua sopeutumaan paremmin ajatuksiisi, tunteisiisi ja käyttäytymiseesi. Tämä voi johtaa parempaan itseymmärrykseen ja syvempään yhteyden tunteeseen itsesi kanssa. Ymmärrät siis itseäsi entistä paremmin.

Parantaa keskittymiskykyä

Mindfulness voi parantaa keskittymistä kouluttamalla mielen pysymään nykyhetkessä ja vastustamaan häiriötekijöitä. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä niille, joilla on ADHD tai muita huomiohäiriöitä.

Parantaa unta

Mindfulness parantaa unta vähentämällä stressiä ja edistämällä rentoutumista. Harjoittelemalla mindfulnessia ennen nukkumaanmenoa voit rauhoittaa mielen ja luoda rauhallisemman uniympäristön. Se voi myös auttaa sinua nukahtamaan nopeammin.

Parantaa fyysistä terveyttä

Mindfulnessin on osoitettu parantavan fyysistä terveyttä vähentämällä kehon tulehduksia, alentamalla verenpainetta ja vahvistamalla immuunijärjestelmää. Harjoitus voi myös auttaa kroonisen kivun hoidossa. Uskomatonta, mikä voima omilla ajatuksillasi on!

Vahvistaa ihmissuhteita

Mindfulness voi parantaa ihmissuhteita parantamalla viestintää, lisäämällä empatiaa ja vähentämällä puhtaita tunteisiin pohjautuvia reaktioitasi. Olemalla läsnä ja tarkkaavaisempi muiden kanssa, voit syventää yhteyksiäsi ja kehittää merkityksellisempiä ihmissuhteita.

Lisää luovuutta

Mindfulness voi lisätä luovuutta kasvattamalla avoimuuden ja uteliaisuuden tunteita. Tarkkailemalla ajatuksiasi ja ympäristöäsi tuorein silmin voit saada uusia ideoita ja oivalluksia.

Parantaa mielenterveyttä

Mindfulnessin on osoitettu parantavan mielenterveyttä vähentämällä masennuksen, ahdistuksen ja stressin oireita. Harjoitus voi auttaa murtamaan negatiivisia ajatusmalleja ja edistämään parempaa hyvinvoinnin tunnetta.

Kuinka harjoitella mindfulnessia

Alle olemme listanneet tapoja harjoitella ja harjoittaa mindfulnessia arkielämässäsi.

Aloita pienillä askelilla

Aloita sisällyttämällä mindfulness pieniin hetkiin päivässäsi. Esimerkiksi hengittämällä muutama kerran syvään ennen kokousta tai nauttimalla aamukahvistasi ilman häiriötekijöitä.

Harjoittele meditaatiota

Harkitse meditaation aloittamista. Se vie vain muutaman minuutin päivässä. Etsi hiljainen tila, jossa voit istua mukavasti ja keskittyä hengitykseesi tai johonkin muuhun keskittymispisteeseen. Rauhoita tila, rauhoita mielesi. Opettele meditoimaan.

Käytä Mindfulness-sovelluksia

Saatavilla on monia mindfulness-sovelluksia, jotka voivat opastaa sinua meditaatiossa ja tarjota muita mindfulness-harjoituksia ja tekniikoita – esimerkiksi hengitysharjoituksia.

Harjoittele tietoista syömistä

Kun syöt, yritä keskittyä ruoan makuun, rakenteeseen ja tuoksuun. Vältä häiriötekijöitä, kuten puhelimia tai televisiota, ja käytä aikaa nauttiaksesi täysin ateriasi. Syö ruoka hiljaisuudessa ja rennosti keittiön pöydällä. Katso ruokaa. Haista ruokaa. Maista ruokaa. Tunne sen tekstuurit. Syö hitaasti.

Harjoittele tietoista kävelyä

Kun kävelet, kiinnitä huomiota kehossasi tapahtuvaan liikkeeseen ja ympäröivään maastoon. Ota hitaita, harkittuja askeleita ja tarkkaile ympäristösi näkymiä, ääniä ja tuoksuja. Mitä näet? Mitä haistat? Mitä kuulet? Mitä tunnet kehossasi?

Harjoittele tietoista hengitystä

Hengitykseen keskittyminen voi olla tehokas tapa kehittää mindfulnessia. Hengitä hitaasti, syvään ja tarkkaile ilman liikkumista kehossasi ja siitä ulos. Hengityksen seuraaminen on myös yksi meditaation tavoista.

Harjoittele tietoista kuuntelua

Kun keskustelet muiden kanssa, harjoittele aktiivista kuuntelua osallistumalla täysin keskusteluun ja välttämällä häiriötekijöitä. Älä keskeytä. Anna toisen puhua asiansa loppuun. Ota aikaa kuullaksesi ja ymmärtääksesi toisen ihmisen näkökulman. Kysy lisäkysymyksiä ja ole tietoinen vastauksesta.

Harjoittele tietoista liikettä

Harrasta aktiviteetteja, kuten joogaa tai tai chi:tä, jotka korostavat mindfulnessia ja fyysistä liikettä. Keskity kehossasi oleviin tuntemuksiin, kun liikut ja hengität.

Luo tietoisia rituaaleja

Ota mindfulness osaksi päivittäistä rutiiniasi luomalla yksinkertaisia rituaaleja, kuten sytyttämällä kynttilän tai pitämällä muutaman hetken päiväkirjaa ennen nukkumaanmenoa. Esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirja on hieno tapa keskittyä hyvään joka päivä.

Kasvata kiitollisuutta

Josta päästäänkin kätevästi kiitollisuuteen. Harjoittele kiitollisuutta keskittymällä niihin asioihin elämässäsi, joista olet kiitollinen. Tämä voi auttaa siirtämään huomiosi pois negatiivisista ajatuksista ja kehittämään positiivisempia näkymiä.

Johtopäätös

Mindfulness on yksinkertainen mutta tehokas tapa, jolla voi olla syvällinen vaikutus henkiseen, emotionaaliseen ja fyysiseen hyvinvointiisi. Mindfulness-hyödyt ovat selkeitä: sen avulla voit vähentää stressiä, parantaa ihmissuhteita, parantaa luovuutta ja kasvattaa suurempaa joustavuutta ja onnellisuutta elämääsi.

Suositellut julkaisut