Nykypäivän nopeatempoisessa maailmassa stressistä on tullut monille aivan liian tuttu kumppani. Vaikka erilaiset tekniikat, kuten meditaatio ja liikunta, auttavat hallitsemaan stressiä, voi neurofeedback silti tarjota lisähelpotusta elämään. Mutta mitä on neurofeedback?

Tätä on neurofeedback

Neurofeedback, joka tunnetaan myös nimellä EEG-biofeedback, on tekniikka, jonka avulla yksilöt voivat itse hallita aivotoimintaansa. Se toimii sen ajatuksen pohjalta, että aivojen sähköistä aktiivisuutta voidaan moduloida harjoituksella. Antamalla reaaliaikaista palautetta aivoaaltokuvioista, neurofeedback antaa yksilöille mahdollisuuden oppia säätelemään itseään.

Käytännössä siis: Neurofeedback on aivojen tietoista treenaamista tietokoneohjelman avustuksella.

Terveysvaikutukset

  • Stressin hallinta: Neurofeedback auttaa aivoja siirtymään kiihtyneestä beetatilasta rauhallisempaan alfa- tai theta-tilaan. Tämä edistää rentoutumista ja vähentää stressin fysiologisia vaikutuksia.
  • Parempi henkinen selkeys: Kun hallitset aivoaaltojasi, henkinen selkeys ja keskittyminen paranevat. Mieli selkenee ja ajatukset kulkevat paremmin.
  • Emotionaalinen tasapaino: Neurofeedback voi auttaa sinua säätelemään tunteitasi kouluttamalla aivojasi ylläpitämään tasapainoista tunnetilaa. Tämä vähentää ahdistusta ja mielialan vaihteluita.
  • Parempi uni: Edistämällä rauhoittavien aivoaaltojen tuotantoa neurofeedback voi auttaa saavuttamaan syvemmän, palauttavamman unen, mikä on välttämätöntä stressinhallinnan kannalta.

Miten pääsen kokeilemaan neurofeedbackia?

Löydä pätevä lääkäri! Aloita etsimällä lääkäri tai klinikka, jolla on kokemusta tehokkaiden neurofeedback-istuntojen tarjoamisesta. Siellä sinulle todennäköisesti tehään perusteellinen alkuarviointi, joka auttaa räätälöimään neurofeedback-protokollan sinun tarpeisiisi.

Kuten kaikki taidot, neurofeedbackin hallitseminen vaatii harjoittelua. Sitoudu siis säännöllisiin istuntoihin.

Muista myös, että neurofeedback toimii synergistisesti terveiden elämäntapojen kanssa. Riittävä uni, tasapainoinen ravinto ja säännöllinen liikunta vahvistavat sen vaikutuksia. Neurofeedback-harjoitusten lisäksi integroi arkeesi rentoutustekniikoita, kuten syvää hengittämistä tai progressiivista lihasrelaksaatiota aina, kun tunnet olosi stressaantuneeksi.

Yhteenveto

Neurofeedback on siis omien aivoaaltojen hallintaa tietokonetta apuna käyttäen. Siinä harjoitellan itse hallitsemaan rauhallisempia olotiloja, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan stressiä, rentoutumaan ja voimaan paremmin.

Suositellut julkaisut