Hyvinvoinnin tavoittelussa nauru ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen.. Vaikka kaikki suomalaiset toki tuntevat sanonnan ”nauru pidentää ikää”. Naurun terveysvaikutukset ovat kuitenkin kiistattomat ja naurujoogan avulla sinäkin pääset käsiksi aivan uudenlaiseen kokemukseen!

Mitä on naurujooga?

Tohtori Madan Katarian vuonna 1995 Mumbaissa, Intiassa perustama Laughter Yoga on nauruharjoitusten ja joogan syvähengityksen yhdistelmä. Naurujooga pyrkii valjastamaan naurun luontaisen parantavan voiman joogaamisen tuottamaan fyysiseen, henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.

Naurujooga on pohjimmiltaan leikkisä ja jäsennelty harjoitus, joka rohkaisee sinua nauramaan lapsellisella ja estottomalla tavalla. Osallistujat kokoontuvat yhdessä nauruharjoituksiin, jotka eivät sisällä mitään kummallista vitsinkerrontaa. Tarkoituksellinen ”pakotettu” nauraminen muuttuu vähitellen aidoksi iloksi ja sytyttää positiivisten fysiologisten ja psykologisten vaikutusten sarjan.

Keskeiset periaatteet

Simuloitu nauru: Naurujooga käyttää simuloitua naurua aidon naurun katalysaattorina. Osallistujat aloittavat pakotetulla naurulla, joka lopulta kehittyy spontaaniksi, tarttuvaksi nauruksi.

Syvä hengitys: Joogiset hengitystekniikat on integroitu nauruharjoituksiin. Syvät sisäänhengitykset, joita seuraa täysi vatsan nauru, lisäävät hapen saantia ja luovat harmonisen mielen ja kehon yhteyden.

Lapsellinen leikkisyys: Lapsenomaisen leikkisyyden omaksuminen antaa yksilöille mahdollisuuden ohittaa estot ja omaksua nauru puhtaimmassa muodossaan.

Ehdoton nauru: Käytäntö rohkaisee nauruun turvautumatta ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten vitseihin, huumoriin tai edes syystä nauramiseen.

Ryhmädynamiikka: Nauru on tarttuvaa, ja ryhmänauru vahvistaa kokemusta. Jaettu nauru vahvistaa sosiaalisia siteitä ja tehostaa terapeuttisia vaikutuksia.

Naurujoogan terveysvaikutukset

  • Stressin vähentäminen: Nauru laukaisee endorfiinien vapautumisen, elimistön luonnollisia stressinpoistoaineita, mikä edistää rentoutumista ja vähentää stressiä.
  • Parempi mieliala: Nauru kohottaa mielialaa nostamalla serotoniinitasoja, edistämällä positiivisia näkymiä ja vähentämällä ahdistuksen tai masennuksen tunteita.
  • Tehostettu immuniteetti: Säännöllinen naurun harjoittelu vahvistaa immuunijärjestelmää edistämällä immuunisolujen tuotantoa ja tehostamalla niiden tehokkuutta.
  • Sydänterveys: Nauru parantaa verenkiertoa ja lisää hapen saantia, mikä edistää sydämen terveyttä ja vähentää sydämeen liittyvien ongelmien riskiä.
  • Kivunhallinta: Naurun aiheuttama endorfiinien vapautuminen toimii luonnollisena kipulääkkeenä, joka tarjoaa helpotusta kroonista kipua kärsiville henkilöille.
  • Parannettu keuhkojen toiminta: Syvä nauruhengitys lisää keuhkojen kapasiteettia ja hapettaa kehoa, mikä edistää hengitysteiden terveyttä.

Naurujoogaan osallistuminen

Naurujoogaa harjoitetaan usein ryhmissä sertifioitujen naurujoogan vetäjien johdolla. Istunnot kestävät yleensä noin 30-60 minuuttia. Istunnot alkavat lämmittelyharjoituksilla, joihin kuuluu taputtamista, laulamista ja venyttelyä eloisan tunnelman luomiseksi. Sen jälkeen suoritetaan ohjattuja nauruharjoituksia, joihin liittyy usein leikkisää vuorovaikutusta muiden osallistujien kanssa. Istunto päättyy rentoutumiseen ja syviin hengitysharjoituksiin, jolloin osallistujat voivat nauttia naurun jälkihehkusta.

Yhteeveto

Naurujooga on osoitus naurun syvästä vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin. Yhdistämällä naurun terveysvaikutukset joogan käytäntöihin, koet naurun transformoivan voiman siltana kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Suositellut julkaisut