Holististen terapioiden ja epätavanomaisten hyvinvointihoitojen maailmassa Watsu on saattanut tulla joillekin jo tutuksi. Se on ainutlaatuinen veden, liikkeen ja terapeuttisen kosketuksen sekoitus. Watsu on vesiterapia, jota usein kutsutaan ”parantavaksi tanssiksi vedessä”. Sen tarkoitus on tarjoata syvä kokemus, joka ravitsee sekä kehoa että mieltä.

Mitä tarkoittaa Watsu?

Watsu on veden (water) ja shiatsun yhdistelmä. Sen kehitti 1980-luvulla Kaliforniassa toimiva Harold Dull. Lämpimän veden rauhoittavien ominaisuuksien ja Zen Shiatsun periaatteiden inspiroima Dull yhdisti nämä elementit luodakseen terapeuttisen käytännön, joka edistää rentoutumista, kivunlievitystä ja parantaa hyvinvointia.

Watsun ytimessä on sarja lempeitä venyttelyjä, liikkeitä ja hierontatekniikoita, jotka suoritetaan lämpimässä uima-altaassa. Veden kelluvuus tukee vartaloa mahdollistaen liikkumisen vapauden ja syvän rentoutumisen. Yhdistämällä itämaisen hoidon ja vesiterapian elementtejä Watsu pyrkii luomaan kokonaisvaltaisen kokemuksen, joka käsittelee sekä fyysisiä että emotionaalisia jännitteitä.

Hyödyt ja terveysvaikutukset

Fyysinen rentoutuminen: Lämmin vesi yhdistettynä lempeisiin liikkeisiin ja venytyksiin rohkaisee lihaksia rentoutumaan ja vapauttamaan jännitystä, mikä edistää syvää fyysisen hyvinvoinnin tunnetta.

Kivunlievitys: Watsu voi auttaa lievittämään kroonista kipua, lihasjäykkyyttä ja nivelvaivoja edistämällä hellävaraista mobilisaatiota ja parantamalla verenkiertoa.

Stressin vähentäminen: Veden rauhoittavat ominaisuudet yhdistettynä terapeutin hoitavaan kosketukseen saavat aikaan syvän rentoutumisen ja vähentävät tehokkaasti stressiä ja ahdistusta.

Parannettu liikealue: Veden kelluvuus vähentää painovoiman rajoituksia, mikä mahdollistaa nivelten liikkumisen vapaammin ja tukee laajemman liikeradan saavuttamista.

Parempi verenkierto: Watsun liikkeet stimuloivat verenkiertoa ja imusolmukkeiden avautumista, auttaen poistamaan myrkkyjä ja edistämään yleistä elinvoimaa.

Emotionaalinen vapautuminen: Monet ihmiset raportoivat kokeneensa tunteiden vapautumista Watsu-istuntojen aikana. Lämpimän veden, taitavan kosketuksen ja lempeän liikkeen yhdistelmä voi auttaa vapauttamaan ja käsittelemään emotionaalisia jännitteitä.

Miten Watsu-kokemus tapahtuu?

Tyypillinen Watsu-istunto tapahtuu lämpimässä altaassa, jossa veden lämpötila pidetään kehon lämpötilan tasolla. Hoidettavalla on uimapuku, ja terapeutti tukee häntä koko istunnon ajan. Terapeutti venyttelee ja liikuttaa hoidettavan kehoa anssimaisesti. Hoito sisältää usein Shiatsu-painepisteiden ja venytysten elementtejä.

Usein rentoutumista tuetaan pehmeällä musiikilla tai luonnon äänillä. Lisäksi hoitaja ja hoidettava voivat kommunikoida koko istunnon ajan.

Kenelle watsu sopii?

Watsu on monipuolinen terapiamuoto, joka sopii kaikenikäiille. Se tukee rentoutumista, stressin lievitystä, kivunhallintaa ja emotionaalista paranemista. Koska vesi elementtinä tukee ja auttaa, sopii watsu erityisesti:

  • Henkilöt, joilla on krooninen kipu tai liikuntarajoitteita
  • Ne, jotka kokevat suurta stressiä ja ahdistusta
  • Yksilöt, jotka tarvitsevat emotionaalista vapautumista ja paranemista

Yhteenveto

Watsu on mukaansatempaava kokemus, joka yhdistää veden ja Zen Shiatsun yhteen pakettiin. Se rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Suositellut julkaisut